V Juskovej Voli vyhlásili súťaž o najväčší dubák

04.09.2007 Celý región

Juskova Voľa/Vranov nad Topľou 4. septembra (TASR) - Súťaž o najväčší dubák vyhlásili v osvedčenej hubárskej lokalite v okolí obce Juskova Voľa vo Vranovskom okrese.
Súťažiaci hubári môžu do polovice októbra, keď je záver hubárskej sezóny, doniesť svoje rekordné úlovky na tamojší obecný úrad. \"U prinesených hríbov budeme hodnotiť hmotnosť, obvod a priemer klobúka, pričom presné určenie miesta nálezu nie je podmienkou, \" uviedol dnes pre TASR spoluorganizátor súťaže Ján Čandík, ktorý sa venuje výkupu húb. Dodal, že okolité chotáre Čierťažov, Prieluk či Košiarov azda v nadchádzajúcich dňoch po daždi ponúknu hubárom radosť a prinesú dobré zbery.
Záver súťaže vyvrcholí varením hubovej \"mačanky\" - tradičného voľanského jedla. Uvedené akcie sú súčasťou projektu s nákladmi vo výške zhruba 1,5 milióna korún Po stopách zbojníka Juska, ktorý obec realizuje od augusta minulého roka. \"Cieľom projektu je propagácia a zveľaďovanie prírodného a kultúrneho dedičstva regiónu Slanské vrchy a rozvoj cestovného ruchu, \" povedal starosta obce Pavol Kaňuk. Doplnil, že v rámci projektu pribudnú v okolí obce turistické trasy, zlepší sa propagácia obce a okolia, podmienky pre pobyt turistov a pod. Zámerom realizátorov projektu je tiež čistenie peších turistických trás od konárov, príprava workshopov, zhotovenie prvkov drobnej architektúry - náučných tabúľ, sochy zbojníka Juska, kamenného stĺpa s erbom obce a pod. Partnerom projektu je prešovská bicyklová skupina Kostitras a poľská gmina Labowa.
 

Vyberte región